1. Det som onsdag forrige uke opplevdes som rasp/rusk i hals og kropp, la seg lydig i dvale torsdag, fredag og lørdag, for å svikefullt kakke meg i hodet med en jernspade søndag morgen. Det skal innrømmes at jeg da jeg våknet antok at den elendige formen skyldtes litt for mye akevitt og litt for mye øl kvelden i forveien. Det skulle vise seg at det ikke var så vel. Jeg ble totalt utslått i en feit influensa: feber, hode, hals, muskler, svette og helvetes pinsler var over meg, og har ennå ikke helt sluppet taket (helvetes pinsler vil jeg ikke lenger kalle det, men den konstante verkingen i kroppen insisterer på å vedvare, selv etter at feberen har bestemt seg for å være ferdig med viruskverkejobben). Enkelte vil antakelig mene at dette ikke er noe å feire, i og for seg, og det kan de jo ha rett i. På den annen side: da jeg utpå ettermiddagen i går, etter fem dager i senga, følte meg klar for å stige ned trappa fra annen etasje og lage en kopp te, føltes det som en seier. Jeg tror nemlig fullt og fast, hver gang jeg blir sjuk, at jeg er døden nær. At nå er min siste time kommet. Når det da likevel viser seg at jeg er i stand til å forsere etasjene i huset -og ovenikjøpet koke vann og lage te, er det ikke uten en viss innvendig jubel.
2. Torsdag sist uke pakket jeg en koffert og reiste til Trondheim, til årets LNU- konferanse (LNU er kort for "Landslaget for norskundervisning", De av dere som lurer: dette landslaget er ikke som for eksempel landslaget i skiskyting eller fotball. Man trenger ikke å bli tatt ut til det. Man kan rett og slett bare melde seg inn i det, og betale kontingent, så er man på landslaget. Skikkelig fin ordning.) Årets konferanse hadde det snedige navnet "Tale er gull", og handlet om muntlighet i norskfaget. I år var jeg den eneste utsendte fra min skole, dessverre, men jeg var omgitt av fine folk fra naboskoler, og fine folk fra forlaget, så jeg følte meg ikke ensom eller alene, noe som er bra (og i høyeste grad verdt å feire i seg selv). Muntlighet er jo en gren i norskfaget som byr på store didaktiske muligheter. Øyvind Brandtzæg fra Trøndelag teater stuntet et "ilesesettelse"- opplegg med deltakere fra salen. Det har jeg med meg i lomma og vil sette ut i livet i klasserommet så fort som råd er.
Ellers må jeg trekke frem at Jens E. Kjeldsen holdt et glitrende innlegg om retorikkens plass i skolen, og særlig i arbeid med muntlig. En programpost som holdt langt mer enn den lovet i programmet. Dessuten: Ove Eides gjennomgang av muntlighet i norskfaget fra Normalplanen (1939) til Ludvigsenutvalget (anslagsvis forsøksvis iverksatt i 2020), viste seg å være en lise for mine ører. Ikke bare var det artig å se utdrag fra tidligere læreplaner (noe det jo som regel er, på grunn av både språk og historisk kontekst), som her fra Mønsterplanen av 1974:
Det var ikke minst en stor befrielse å se at noen med lang norskfaglig erfaring forsøker å ta Ludvigsenutvalgets utredning på alvor, og behandle den konstruktivt. Yay! Veldig verdt å feire! Ove Eides forslag til fire sentrale områder for framtidas norskfag (jeg er ikke sikker på om jeg er enig i hans tanker om forholdet mellom form og innhold. Likevel: at noen ser og formidler at faget mitt kan ha en sentral plass i skolen også etter Ludvigsenrapporten, setter jeg enormt pris på). Her fra oppsummeringen hans:
4. Jeg ville helst ha skrevet noe om metaforer, men jeg orker ikke (se punkt 1). La oss feire dem likevel: Livet er en liten dings. Er for eksempel en metafor.
Evt livet er en dust som ser ut som han har kledd på seg i søvne, sånn at skjorta ikke bare er knappet skeivt, men den er i tillegg vrang, og du lurer på om det er gårsdagens skjorte som han bare vrengte av seg, så vidt stakk nesa inntil for å kjenne om den stinka, for deretter å simpelthen tre den over sitt vinglete, lealause legeme, børste øyerusket ut av øynene og gå fortrøstningsfullt ut i verden, som om han var i sin fulle rett til å bli regnet blant menneskene.
God helg, alle. Vi feirer det hele, og særlig 50-åringen (en gang til), med disco:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar